گوهربانو جمشیدی
گوهربانو جمشیدی زنی كه تا دنیا دنیاست در خاطرهها بهعنوان بزرگترين و ماهرترین مامای كرمانی باقی خواهد ماند.
گوهربانو در سال 1287 خورشيدی از اسفنديار و دولت جمشيدی در كرمان زاده شد و تا دريافت ديپلم در همين شهر زندگی كرد. سپس به تهران رفت و در مدرسه عالی مامايی و در بيمارستان زنان زير نظر استاد دكتر جهانشاه صالح به دريافت ليسانس مامايي مفتخر گرديد و در سال 1322 خورشيدی فارغالتحصيل شد.
بهدليل عشق زياد به تحصيل و فرهنگ غنی خانوادهاش، او به تحصيلات خود ادامه داد تا به درجه ليسانس رسيد. آنگاه به كرمان بازگشت و خدمات خود را در بهداری كرمان آغاز نمود. در بدو ورود به كرمان هيچ بيمارستانی برای زنان وجود نداشت. به تدريج به همت او بيمارستانهای بسیاری ساخته شد.
گوهربانو كه بهعنوان “خانم جمشيدی” نزد كرمانیها شناخته شده است، اولين مامای تحصيلكرده اين شهر بود و قبل از او تمام زايمانها توسط افراد مسن باتجربه و در خانه انجام میگرفت. ولی با ورود اين زن ليسانسه مامایی، تحولی در تولد نوزادان آن دهه بوجود آمد.
او سالها تعداد زيادی از دختران كرمانی را در رشته پرستاری هدایت میكرد. محل كار او سالها در بيمارستان راضيه یزد و كرمان بود. صبحها در قسمت بيمارستان و اتاق عمل به مراقبت از زنان زائو و تولد نوزادان میپرداخت و بعد از ظهرها در همان بيمارستان و در مطب خود به ويزيت زنان بارداری كه بيشتر اوقات پشت در مطب صف كشیده بودند همت میگمارد. كه بهدلیل زیادی افراد مراجعهكننده شبها تا دیروقت به معاينه مشغول بود.
با وجود اينكه در دهه 60 و 70، پزشكان متخصص زنان و زايمان زيادی در كرمان وجود داشتند كه بيشتر تحصيلكرده خارج از كشور بودند، اما بيشتر زنان، چه زرتشتی و حتی بيشتر افراد مسلمان، همواره خانم جمشيدی را به عنوان مامای خود انتخاب میكردند؛ چون گذشته از مهارت بسيار زياد در كارش، صبر و حوصله فوقالعادهای داشت و حتی به درد دل بيمارانش گوش میكرد و تسكينی بر دردهای آنها بود. با وجود اينكه هزاران نوزاد را بهدنيا آورد، اما حتی يك مورد اشتباه در كارش نداشت.
وی دوچرخهسوار ماهری بود. با یک دوچرخه به بالین همهی بیماران میرفت. این بانوی مهربان بسیار کارهای نیک انجام داد و دستمزدی دریافت نمیکرد، حتی وقتی به دیدن خانوادههایی با فرزندان پرشمار میرفت پول و یا خوراکی به همراه میبرد.
ازدواج او با شهريار بهلولی، فرزندی بههمراه نداشت. زنی كه خود هزاران نوزاد را به دنيا آورد، طعم شيرين مادر شدن را نچشيد. گويی وجود او وقف بيمارانش بود و بايد تمام لحظات خود چه شبها و لحظه خواب، و چه روزهای تعطيل را در خدمت كردن به همنوع بگذراند.
در يكی از برنامههای تحقيقاتی كه از شبکههای برونمرزی پخش میشد، غير از خدمات بارز و نادر ايشان، نكتهای بود كه اين ماما را از ساير متخصصان اين رشته متمايز میكرد، بهطوری كه گفته شد: «خانم جمشيدی تنها زن ماما با توانايی منحصربهفرد بود. از جمله در زايمانهای غيرطبيعی كه جهت بچه در شكم مادر تغيير كرده بود، با دستهای استادانه و با چرخش بچه در شكم مادر، نوزاد را سالم و بدون جراحی به دنيا میآورد. و حتی در سن 88 سالگی نوزاد به دنيا میآورد.»
مرگ وی بر اثر سكته قلبی در روز 21 امرداد سال 1378 خورشيدی روی داد. در مراسم خاكسپاری وی، جامعه زرتشتيان كرمان شاهد جمعيت فوقالعاده در آرامگاه بودند. همواره زرتشتيان از داشتن چنين مادر خدمتگزاری كه نام زرتشتيان را همهجا طنينانداز كرد به خود میبالد.
پسین دوشنبه ۲۱ امرداد ۱۳۹۸خورشیدی در محل درِمهر دولتخانه کرمان، بیستمین آیین سالگرد درگذشت گوهربانو جمشیدی مامای کرمانی برگزار شد. در این آیین که با باشندگی گروهی از همکیشان کرمانی همراه بود، پس از سرایش اوستا با آوای موبد فریدون هرمزدی، از حاضرین با چای، کیک و میوه پذیرایی بعمل آمد.
روانش شاد و بهشت برين جايگاهش باد.
«بیستمین سالگرد گوهربانو جمشیدی»
«هجدهمین سالگرد گوهربانو جمشیدی»
«گالری عکس گوهربانو جمشیدی»