پروفسور داریوش فرهود
داریوش فرهود در تاریخ ۴ فروردین ۱۳۱۷ در تهران به دنیا آمد. او به دلیل منتقل شدن پدرش به جنوب، دوره ابتدایی را در هفتگل و مسجد سلیمان خوزستان گذراند. دوره دبیرستان نیز در مدارس رهنما، دارالفنون و البرز تهران به پایان رسید. وی پژوهشگر حوزه ژنتیک، روانشناسی، انسانشناسی و پزشکی است و به عنوان پدر علم ژنتیک ایران شناخته میشود.
او در سن ۱۹ سالگی برای ادامه تحصیل به آلمان رفت. دکترای علوم طبیعی در ژنتیک انسانی و دکترای انسانشناسی را در سال ۱۹۷۲(۱۳۵۱ش) از دانشگاه ماینس آلمان اخذ نمود و در سال 1391(1370ش) در ژنتیک پزشکی در دانشگاه مونیخ آلمان به درجه استادی رسید. همچنین در سال 1991 از سوی دانشگاه مونیخ درجه پروفسوری به ایشان اعطا گردید.
وی بنیانگذار و رئیس اولین کلینیک ژنتیک ایران (از سال ۱۳۵۴ تاکنون) و استاد و مدیر گروه ژنتیک انسانی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران (از سال ۱۳۵۲ تا ۱۳۸۲) میباشد.
او بعد از بازگشت به ایران در سال 1354 اولین کلینیک ژنتیک در کشور را تأسیس نمود. از سال 1355 تاکنون به سمت کارشناس ژنتیک انسانی و عضو کمیته اخلاق در ژنتیک پزشکی سازمان بهداشت جهانی منصوب گردید و از سال 1382 به عضویت کمیته ملی اخلاق در علم و فناوری و اخلاق زیستی کمیسیون ملی یونسکو در آمده است. همچنین از سال 1375 عضو دائمی فرهنگستان علوم جهان سوم تریست ایتالیا و از سال 1385 عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی ایران بوده است. همچنین از سال 1360 مدیر مسئول و سردبیر مجله IRANIAN JOURNAL Of PUBLIC HEALTH، سردبیر مجله کودکان استثنائی و مجله اخلاق در علوم و فناوری و چند مجله علمی دیگر میباشد.
در کارنامه علمی درخشان این استاد برجسته ژنتیک، بیش از 120 مقاله علمی پژوهشی به زبان انگلیسی و بیش از 230 مقاله در کنگرههای علمی داخل و خارج کشور به چشم میخورد که حاصل خدمات پژوهشی بسیار ارزشمند ایشان است. در سال 1369 جایزه علمی جشنواره بینالمللی خوارزمی و در سالهای 1378 و 1382 لوح افتخار و جایزه علمی جشنواره ابن سینا به ایشان اهدا گردید.
فعالیتها و خدمات پروفسور داریوش فرهود به شرح زیر میباشد:
– بنیانگذار و مدیر اولین گروه ژنتیک انسانی در ایران (۱۳۵۱ تاکنون)
– کارشناس رسمی ژنتیک انسانی سازمان جهانی بهداشت (۱۳۵۵ تاکنون)
– عضو کمیته “اخلاق در ژنتیک پزشکی” سازمان جهانی بهداشت (۱۳۷۳-۱۳۸۰)
– عضو کمیته ملی اخلاق زیستی کمیسیون یونسکو در ایران (۱۳۸۲ تاکنون)
– کشف و گزارش گونه جدیدی از ترانسفرین انسان” (۱۳۶۷)
– کشف و گزارش یک بیماری جدید ژنتیکی به نام “مولتیپل سینوستوزیس شدید” در یک دودمان بزرگ ایرانی (۱۳۷۸)
داریوش فرهود همچنین در بیش از دویست کلاس درس در دورههای کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی تدریس کرده و بیش از بیست هزار دانشجوی رشتههای مختلف پزشکی و علوم زیستی را تعلیم داده است.
به پاس خدمات ارزشمند ایشان مراسم تکریمی توسط دفتر تکریم و الگوسازی از نخبگان بنیاد ملی نخبگان با حضور جمعی از اساتید برجسته کشور، رؤسای دانشگاهها، دانشجویان و مستعدین برتر، در سال 1397 برای ایشان برگزار شد.
زمینههای فعالیت علمی پروفسور داریوش فرهود عبارتند از:
– ژنتیک پزشکی
– ژنتیک جمعیتهای انسانی
– مشاورۀ ژنتیک و تشخیص پیش از تولد
– اخلاق در علوم و فناوری به ویژه ژنتیک پزشکی
– انسانشناسی
– سبک زندگی
– پزشکی و بهداشت سالمندان
«گالری عکس»