» دکتر محمدحسن طریقت‌منفرد

دکتر محمدحسن طریقت‌منفرد

دکتر محمدحسن طریقت منفرد متولد سال ۱۳۲۵ در تهران است، وی در دولت دوم محمود احمدی نژاد حدود شش ماه وزیر بهداشت بود که با روی کار آمدن دولت روحانی از این سمت کنار رفت.

ایشان در تاریخ ۷ دی ۱۳۹۱ در پی عزل مرضیه وحید دستجردی از سوی رئیس‌ جمهور سرپرست «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» و در ۲۷ اسفند همان سال از مجلس رأی اعتماد گرفت و به عنوان وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی دولت احمدی‌نژاد انتخاب شد.

ایشان متخصص چشم پزشکی بودند و بر اساس اطلاعات موجود وی دارای دکترای پزشکی عمومی و بورد تخصصی جراحی چشم از کشور آلمان بود.

محمدحسن طریقت منفرد وزیر اسبق بهداشت در روز خداحافظی از این سمت نیز از صدور مجوز فعالیت پزشکان عمومی در زمینه خدمات تخصصی از جمله رادیولوژی دفاع کرد و گفت: ظرف بودجه‌های سلامت ته ندارد و اعتبارات هدر می‌رود و باید با برنامه‌ریزی پیش رفت.

دکتر طریقت منفرد که به دلیل سقوط از ارتفاع در یک ساختمان نیمه‌کاره مدت‌ها در بیمارستان بستری بود؛ در ۸ مهر ۱۴۰۰ در سن ۷۵ سالگی به دلیل جراحات وارده در بیمارستان خاتم‌الانبیا، تهران درگذشت.

 

سوابق و خدمات اجرایی وزیر اسبق بهداشت

عضو هیأت مدیره و معاونت درمان سازمان تأمین اجتماعی

معاونت سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی وزارت رفاه و تأمین اجتماعی

مدیر دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی

مسئول بیمه و درمان کمیته امداد امام خمینی

مسئول بهداشت و درمان وزارت نفت

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

عضو هیأت امنا دانشگاه علوم پزشکی سمنان

ریاست بیمارستان امام حسین تهران

 

در ادامه بخشی از صحبت‌های نزدیکان ایشان آورده شده است

 

دکتر کاظم ندافی:

«در زمانی که وزیر بودند در فرهنگستان موضوعی را مطرح کردند که عرضه نان سالم در جامعه بود. ایشان استدلال می‌کرد که قوت غالب بسیاری از مردم نان است و اگر نان به خوبی فرآوری و عرضه شود از نظر تغذیه جامعه تاثیر بسزایی بر سلامت مردم دارد. این موضوع هنوز هم نیاز به پیگیری و ارائه راه حل اصولی و علمی دارد.»

 

دکتر کامران باقری‌لنکرانی:

«دکتر طریقت با اینکه از خانواده ای متمول بود اما با زحمت بسیار و با درآمدی که از شاگردی مترو در آلمان کسب می‌کرد در سال‌های قبل از انقلاب اسلامی در آلمان غربی آن زمان ، درس خواند و به مراتب بالای تخصص رسید و در این راه آنقدر پیشرفت که بلافاصله به استخدام دانشگاه درآلمان در آمد.

اما ایمان سرشار او و دلبستگی بی‌حد او به امام رضوان الله تعالی‌علیه و  انقلاب اسلامی، او را از موقعیت‌های جذابی که در آلمان داشت رهانید و به ایران اسلامی بازگردانید و در همه صحنه‌های انقلاب اسلامی از جنگ تا پس از آن با مجاهدتی خستگی ناپذیر ورویکردی عدالت محور و علاج جویانه به خدمت به محرومین پرداخت.

تلاش‌های او در  اصلاح ساختار تامین اجتماعی و استیفای حقوق کارگران، طراحی مدل خدمت به مددجویان کمیته امداد و اجرای عملیاتی نظام ارجاع، در مبارزه با فساد، در اصلاح و تنقیح قوانین  نظام سلامت و بالاخره در ترویج طب ایرانی کارنامه‌ای پرافتخار برای او در خدمت به انقلاب اسلامی رقم زده که اینها تنها شمه‌ای ازآن همه تلاش است.

پافشاری او بر عدالت و حقوق محرومین و رویکرد فسادستیز او و بالاتر از همه  پایبندی مومنانه او  به ارزش‌های دینی و نظام ولایی مثال زدنی بود.

دکتر طریقت مرد دوربین و چاپلوسی نبود. او هر جا باری را در دفاع از انقلاب و محرومین  بر زمین میدید متواضعانه بر کمر میگرفت و درگذشت نابهنگام او نیز در همین راه بود .فقدان این مرد بزرگ بسی سخت است. انشالله خدای متعال با اولیای طاهرینش محشور فرماید و بر علو درجاتش بیفزاید.»

استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی شیراز

 

دکتر داوود دانش جعفری:

«اولین باری که ضرورت بکارگیری  تخصص‌های غیر پزشکی بویژه مالی واقتصادی در حوزه بهداشت را شنیدم از دکتر طریقت بود. ایشان می‌گفت در آن مقطع ۴۶ وزیر بهداشت در سراسر دنیا غیر پزشک هستند.»

 

 دکتر ناصر صدرممتاز:

«ایشان مصداق بارز مبارزه با تعارض منافع در سیستم بهداشت و درمان بود و با توجه به تجارب ارزنده ای که در دنیا نسبت به این امر شاهد بود اعتقاد راسخ داشت و بارها و بارها در مرکز پژوهش‌های مجلس از زبان مبارکش شنیده بودم و برای اولین بار در زمان ایشان تعرفه سال بعد در اوایل سال ابلاغ گردید.»

 

دکتر محمدجواد کبیر:

«زنده ياد دكتر طريقت در سال ١٣٧٦ به اتفاق دكتر راسل تشريف آورده بودند گرگان خدمت استاندار فقيدمان زنده ياد مهندس درازگيسو اونوقت من معاون بهداشتي بودم به اتفاق رئيس دانشگاه براي ديدار ايشان به اتفاق استاندار رفتيم ، ايشان به استاندار ما كه قبلا معاون امور استان‌هاي سازمان تامين اجتماعي بودند پيشنهاد اجراي برنامه پزشكي خانواده ونظام ارجاع را داشتند حدود سه ساعت جلسه‌اي خدمتشان بوديم خيلي با دلسوزي وبا حرارت صحبت مي‌كردند وقتي براي تامين منابع بحث شد گفت من تعهد مي‌كنم منتظر مانديم تا تاييد وابلاغ تامين منابع اما اين امر اتفاق نيافتاد وما منتظر مانديم ومانديم.

زنده ياد دكتر طريقت اعتقاد راسخ به تجميع منابع با سازوكار بيمه‌اي بود شايد كمتر كسي بداند كه درسال ١٣٩٠ ايشان پيشنهاد دهنده اصلي رديف اعتباري پزشكي خانواده در مجلس وسازمان مديريت و برنامه‌ريزي وقت بودند آن زمان بعلت كم توجهي وشايد به نوعي برخورد محتاطانه ونابجاي همكاران سازمان بيمه خدمات درماني وقت ( بيمه سلامت ) با نگراني از استمرار اعتبار پزشكي خانواده بشكل كاملا غير منطقي اين اعتبار مهم به وزارت بهداشت منتقل شد زنده ياد دكتر طريقت چندين بار گله مندانه به من مي‌گفتند كه رفقاي بيمه‌اي شما در بيمه سلامت یكي از عوامل مهم در انحراف منابع اعتباري برنامه پزشكي خانواده بودند هميشه اين گله را داشتند.

نكته مهم در اصلاح نظام سلامت عزم و اراده و عمل‌گرايي و قاطعيت است لازمه اين اتفاق مهم وجود طرح علمي مناسب براي مدل سازي وطراحي است ظرافت مديريت اين امر مهم وجود دانش ، تجربه و توان اجرائي در تطابق سازي بين ساختار شبكه‌هاي موجود با بهره‌گيري از ظرفيت بخش غير دولتي ميباشد درك درست از اهداف، تعهد ومسئوليت پذيري، پاسخگويي، كرامت، تامين منابع پايدار و بهنگام، همكاري درون بخشي و بين بخشي  و بهره‌گيري درست از بستر فنآوري اطلاعات با تاكيد به رعايت نظام سطح بندي وسطوح پيشگيري از جمله نكات مهم اين اتفاق كليدي در اصلاح نظام سلامت است زنده ياد دكتر طريقت مي‌فرمودند بايد يک اراده قوي، فرد گيوه وركشيده وآگاه ومتعهد به حقوق سلامت مردم سكان هدايت سلامت را به عهده بگيرد تا اين اقدامات بشكل قابل قبول اجرائي شود.

ايشان يكي از رصد كنندگان مفاسد ناشي از مافياي دارو وتجهيزات بودند وخيلي در اين مسير تلاش كردند ، دغدغه داشتند، فرياد زدند، البته در بسياري از موارد اثرگذار هم بودند. در زمان وزارت جناب دكتر ربيعي در وزارت رفاه در جلسات هم انديشي فعالانه شركت مي‌كردند ومسئولانه سخن مي‌گفتند و بشدت بدنبال نتيجه اقدامات انجام شده بودند.»

 

دکتر عباس وثوق:

«خاطرات متعددی از مرحوم دکتر طریقت دارم. آدم خوش مشربی بود. سال 1387 سفر دو روزه ای به اردبیل داشتیم برای تدوین راهبرد همکاری ملی با سازمان جهانی بهداشت (ccs) که به علت برف مجبور شدیم با اتوبوس برگردیم و در طول مسیر ته اتوبوس از خاطرات و لطیفه هایی که می‌گفت بهره مند شدیم.  موقع شام هم دم یک رستوران ظاهرن تمیز پیاده شدیم از در وارد شدیم گفت که اینجا سگ پزیه! حالا میبینید. الحق که راست گفت. اما مهمترین خاطره بر می‌گرده به سال 92 که وزیر شده بود. یک روز دم در آسانسور طبقه 14 بلوک A دکتر را دیدم،  احوالپرسی کردیم و به مسئول دفترش گفت یک قرار ملاقات به وثوق بدهید. خاطرم هست غروبی بود که خبر دادن بریم دیدن دکتر،  با مرحوم دکتر بهزاد دماری و دکتر علی آقای اخوان رفتیم. گفت نون سنگگ و پنیر و خیار و گوجه آوردند. به نظرم حدود دو ساعتی درباره موضوعات مختلف در نظام سلامت صحبت کردیم به ویژه تجربه 5 ساله‌ای که در استان قزوین درخصوص پیاده سازی الگوی همکاری بین بخشی و مشارکت مردم برای سلامت(همت) داشتیم و نظام نامه استانی مدیریت سلامت همه جانبه را ارایه دادیم. خوشش آمد و با حمایت ایشان نظام نامه با امضای مشترک دکتر طریقت(وزیر بهداشت) و آقای محمدنجار(وزیر کشور) ابلاغ شد.»

 

دکتر رضا کاشف:

«مرحوم دکتر طریقت معمولا به دنبال جمع‌آوری آمار و اطلاعات حوزه‌های مختلف بودند. یادم هست وقتی که در هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی بودند، سال ۸۸ یا ۸۹،  درباره دقت آمارها و علل مختلف ضعف نظام آماری بحثی داشتیم. جمله جالبی گفتند: ( اگر مدیریت آمار را دست یک سبزی فروش میدادند بعد از ۵ سال درست می‌شد اما اینها نمیخواهند آن را درست کنند چون دزد هستند و نمیخواهند کسی بفهمد. ) به نظرم حق با ایشان بود چون بزرگترین دزدی، دزدی اعتماد مردم است که با اطلاعات مخدوش و ناقص باعث تشدید شکاف بین ملت و دولت می‌شوند.»

 

دکتر محمدرضا واعظ مهدوی:

«خداوند رحمتشان کند. اخلاق متواضعانه و انسانی از ویژگی‌های بارز دکتر طریقت بود. در دولت آقای خاتمی، من معاون برنامه‌ریزی وزارت رفاه بودم، زمانی که دولت احمدی نژاد آمد، پرویز کاظمی وزیر شد و وی دکتر طریقت را جای من منصوب کرد. وی اول که کلی تواضع می‌کرد که من جای شما نمی روم. بعد هم به اصرار یک روز آمد منزل ما تا به اصطلاح از من اجازه بگیرد و جای من به وزات رفاه برود. در طول مدت مسئولیتش هم، دائم به من تلفن می‌کرد و مشورت می‌گرفت.  این روز ها چه کسی اینطور عمل می‌کند؟ در دوران وزارتش هم یک روز من را در نمازخانه دید، به اصرار من را به دفترش برد و یک آبگوشتی سفارش داد و راجع به نظام ارجاع و سطح بندی خدماتی یکی دو ساعتی صحبت کردیم. اخیرا هم چند بار تاکید کرده بود باهم صحبت کنیم و راجع به مافیای دارو و سوء استفاده و تقاطع منافع در وزارت بهداشت برخوردهای جدی تری سازماندهی کنیم. نسبت به conflict of interest  خیلی حساس بود.»

 

دکتر سعیدپور

«یادم هست در زمان وزارتشان در یک برنامه تلویزیونی حضور داشتن و برای توضیح مفهوم تعارض منافع از این مثال استفاده کردند: ” من شاخه‌ای که روش ایستادم را نمیام قطع کنم” به نظرم بیان بسیار ساده و دقیقی بود شاید مرحوم به علت دوره کوتاه مدیریتی در وزارت بهداشت نتوانستند به آنچه اعتقاد داشتند عمل کنند، ولی واقعا مشکل را برای ما به خوبی تبیین کردند. انتظار عبثی است اگر فکر کنیم کسی شاخه ای که خودش روی آن ایستاده را قطع می کند…»

 

«گالری عکس»

دیدگاه ها

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.