دکتر عباسقلی دانشور
دکتر عباسقلی دانشور ، پزشک، جراح و استاد پیشکسوت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، متولد سال ۱۳۰۴ شمسی در شهر شیراز می باشد.
او پس از پایان دوران ابتدائی و متوسطه در دبیرستان شاهپور سابق اهواز، وارد دانشکده پزشکی شیراز شد و در سال1337 با کسب درجه دکتری پزشکی عازم امریکا شد و پس از دو سال گذراندن دوره انترنی در نیویورک، و اتمام دوره جراحی عمومی و جراحی توراکس، دوره جراحی قلب را در “ECFMG” در شهر بوستون شروع کرد.
سپس وارد مرکز جراحی قلب روزلین-نیویورک “MD Anderson” شد و پس از یکسال به مرکز جراحی سینه میسوری رفته و جراحی استخوان های قفسه صدری را فرا گرفت. سپس سه سال در مؤسسه قلب شناسی مونترال کانادا درباره اصول پیوند قلب و بیماریهای مادرزادی قلب تحقیق و کسب تجربه کرد.
دکتر دانشور در سال۱۳۴۶ به ایران بازگشت و به دلیل نیاز شدید دانشگاه آذرآبادگان تبریز به تخصص وی، به عنوان معلم پیمانی مشغول به کار شد و اولین بخش جراحی قلب و قفسه سینه را که تا آن زمان در تبریز وجود نداشت بنا نهاد.
وی با تلاش و همت سرانجام در سال۱۳۴۸ اولین و مدرنترین مرکز جراحی قلب ایران را با پیشرفتهترین وسایل و تجهیزات و امکانات، در بخشی از بیمارستان پهلوی تبریز بنیان گذاشت که بعداً به طور مستقل “بیمارستان و مرکز فوق تخصصی جراحی قلب و عروق شهید مدنی” نامگذاری گردید و به عنوان مرکز ملی قلب ایران شناخته شد و در ۱۵آبان همان سال اولین عمل جراحی قلب باز و تعویض دریچه میترال در ایران را در این مرکز انجام داد.
آقای دكتر دانشور از زمان مراجعت به وطن به پاس فعاليتهای علمی خود بيش از بيست لوح سپاس ازجمله، اولين لوح سپاس جامعه جراحان ايران را توسط وزير علوم وقت در سال 1365 دريافت و پنج نشان علمی كه آخرين آن بعنوان نشان پژوهش است را، از آن خود ساختهاند.
عباسقلی دانشور پس از انقلاب اسلامی ایران به تهران مهاجرت کرد و در دانشگاه شهید بهشتی مشغول به خدمت شد و به عنوان مدیر گروه جراحی قلب و همچنین رئیس بخش جراحی قلب بیمارستان مدرس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انتخاب شد. بخش جراحی قلب بیمارستان مدرس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۲ شمسی به نام “عباسقلی دانشور ؛ پدر جراحی قلب ایران” نامگذاری شد.این مراسم با حضور استادان، پیشکسوتان و همچنین اعضای هیئت علمی دانشگاه و حسن ابوالقاسمی رئیس دانشگاه در مرکز پزشکی مدرس برگزار شد.
در سال ۱۳۸۰ شمسی و پس از سال ها تلاش علمی و دانشگاهی قابل توجه و خدمت به جامعه پزشکی و کمک به پیشرفت علم جراحی قلب در کشور ایران، وی بازنشسته شد، ولی همکاری خود را با دانشگاه به عنوان مشاور رئیس دانشگاه بهشتی در امور جراحی قلب و آموزش رزیدنت های فوق تخصصی ادامه داد.
- وی اولین عمل پیوند کامل قلب در خاورمیانه را در سال1369 در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام داد.
پروفسوردانشورعضوکالج متخصصین بیماریهای قفسه سینه آمریکا وعضو کالج متخصصین جراحی آمریکا بود. وی در دی ماه سال ۱۳۶۹ از طرف ایرج فاضل، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی برای عضویت در فرهنگستان علوم پزشکی به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد شد و به عنوان عضو پیوسته با فرهنگستان علوم پزشکی تا زمان مرگ به همکاری نزدیک ادامه داد.
درمراسم تجلیل از استادان برگزیده فرهنگستانهای ایران، دکتر فاضل، از دکتر عباسقلی دانشور به عنوان برگزیده این فرهنگستان تقدیر کرد. دکتر دانشور در این مراسم گفت:
- «هر انسانی یک DNA دارد، نه یک ستاره در آسمان. اگر در قرن ۱۷ و ۱۸، علوم وجود داشت و ۱۹ و ۲۰ علم و عمل؛ این قرن که ما زندگی میکنیم قرنی است که باید انسان در جستجوی علم، عمل و فضیلت باشد.»
ازجمله سایر سمتها و مسئولیتهای وی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- _ استاد و رئیس مرکز ملی جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی تبریز (تا سال ۱۳۶۳)
- _ مؤسس بخش جراحی قلب مدرن بیمارستان بزرگ دانشگاه تبریز
- _ مشاور رئیس دانشگاه بهشتی در امور جراحی قلب
- _ رئیس بخش جراحی و مدیر گروه قلب بیمارستان مدرس
- _ آموزش رزیدنت های فوق تخصصی
- _ مدیر گروه جراحی قلب
- _ رئیس هیأت ممتحنه جراحی قلب
- _ عضو هیأت تحریریه چندین مجله از جمله جامعه جراحان و پژوهنده
- _ عضو فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران
دکتر دانشور در پنجمین دوره همایش چهره های ماندگار در سال ۱۳۸۴ شمسی به عنوان چهره ماندگار ایران در زمینه علوم پزشکی برگزیده شد و انتخاب گردید. در مهر ماه سال ۱۳۹۲ شمسی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با حضور در منزل دکتر عباسقلی دانشور ، چهره ماندگار جراحی قلب و عروق با وی دیدار نمود. سید حسن قاضی زاده هاشمی ، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وقت با اهدای لوحی از وی تقدیر و تجلیل کرد.
آثار و مقالات علمی ايشان:
- _تألیفات: دانشور مؤلف سه کتاب در موضوعات جراحی بوده و مقالات مختلفی از وی در نشریههای علمی داخلی و خارجی به چاپ رسیده است
- _مقالات: ۴ مقاله در نشریات فارسی زبان و ۱۶ مقاله در نشریات بینالمللی
- _کتاب «تکنولوژی پرفیوژن» نیز با روایتی از زندگی عباسقلی دانشور از انتشارات پزشکی شروین در سال ۱۳۹۴ منتشر شد.
Jahangiri’s Medical Dictionary (English – Persian, 4 Volumes), volume two ISBN- 978-613-7-37964-6 , Hamideh Jahangiri, Alireza Norouzi, Abbasgholi Daneshvar. Lap Lambert Publishing, Germany
Lifestyle and Cardiovascular Disease Risk Factors, ISBN 978-613-9-83651-2,- Hamideh
Jahangiri, Alireza Norouzi, Abbasgholi Daneshvar. Lap Lambert Publishing, Germany
در نهایت پروفسور عباسقلی دانشور ، نخستین چهره ماندگارجراحی عمومی و قلب کشور ایران پس از یک دوره طولانی بیماری، روز ۴ فروردین ماه سال ۱۳۹۹ شمسی چشم از جهان فروبست.
دکتر علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پیامی درگذشت پروفسور عباسقلی دانشور را به خانواده وی، دانشگاهیان و جامعه پزشکان و جراحان کشور تسلیت گفت. متن پیام تسلیت دکتر علیرضا زالی به شرح زیر است:
- با کمال تأسف و تأثر دکتر عباسقلی دانشور ، پدر جراحی نوین قلب ایران، استاد برجسته و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دعوت حق را لبیک گفت و رخ در نقاب خاک کشید این محقق که عمر پربرکت خود را در راه آموختن و آموزاندن صرف کرد، علاوه بر تربیت دانشجویان بی شمار و فعالیت های ارزشمند پژوهشی و تحقیقی، افتخاراتی را در عرصه جراحی قلب برای میهنش کسب کرد که در زمره کارنامه علمی و معنوی منحصر به فرد او به شمار میرود و مورد استفاده نسلهای متمادی خواهد بود.
اینجانب ضمن عرض تسلیت به بازماندگان، خانواده دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، جامعه جراحان و پزشکان در پی ضایعه درگذشت چهره ماندگار جراحی قلب و عروق کشور، رحمت و مغفرت جاودان الهی را برای آن مرحوم و سلامتی و شکیبایی برای بازماندگان از درگاه خداوند منان مسئلت می کنم.
دکتر علیرضا زالی
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
«گالری عکس»